Co rodiče nevědí o školním stravování
Autor: Pavel Ludvík
Nastal nový školní rok a na portálu Jídelny.cz se objevují nejen nové vedoucí školních jídelen, ale také mnoho rodičů, kteří pátrají po informacích o školním stravování. A právě jim je určen tento článek.
Oběd, který dostane dítě ve školní jídelně, je výsledkem jednoho velkého kompromisu. Určitý názor na jídlo má vedoucí školní jídelny, která jídelníček a receptury připravuje. Jinak si jídlo představuje stát, který ho finančně dotuje, případně ředitel školy, který je nadřízeným jídelny. A své požadavky, často velmi zvláštní, ovlivněné filmy, televizí a časopisy, mají strávníci a jejich rodiče. Zatímco stát, škola a jídelna jsou o svých stanoviscích informováni a znají příslušné předpisy, u dětí a jejich rodičů tomu tak často není. Kolik sporů a nepříjemných situací za poslední léta v jídelnách vzniklo jen proto, že rodiče tvrdě uplatňovali své požadavky! Mnoho střetů by odpadlo, kdyby všechny strany znaly svá stanoviska a své možnosti.
Trochu legislativy úvodem
Školní stravování je služba
organizovaná a dotovaná státem a stát proto pro něho stanovuje poměrně přesná
pravidla. Obecné zmínky o školním stravování najdeme ve školském zákoně 561/2004,
ovšem skutečnou alfou a omegou je vyhláška 107/2005 o školním stravování, která určuje, jak mají školní obědy vypadat v praxi. Nepředstavuje
nijak těžké nebo odborné čtení a tak se s ní snadno může seznámit každý rodič.
Vyhláška stanovuje dvě základní požadavky:
a) Finanční limit na nákup potravin, z nichž bude oběd připraven, respektive
jeho rozmezí.
b) Průměrnou měsíční spotřebu určitých druhů potravin na jeden oběd. (tzv.
spotřební koš)
Základní pravidlo zní: Dotované školní
stravování je možno poskytovat pouze tehdy, jestliže splňuje požadavky
stanovené touto vyhláškou.
Dalším předpisem, který výrazně koriguje provoz školních jídelen, je vyhláška 137/2004, obsahující
hygienická pravidla, kterými se školní jídelna musí řídit. A ta jsou často tak
přísná, že prakticky omezují přípravu určitých jídel, u některých ji dokonce
vylučují.
Obědy jsou moc drahé
Cena oběda se skládá ze třech částí:
potraviny, mzdy a režie. O tom, co stojí potraviny, jestli jejich cena stoupá
nebo klesá, se můžeme snadno přesvědčit. Mnoho jídelen nakupuje potraviny ve
velkoobchodech za ceny nižší, ale je bohužel i mnoho takových, kam velkoobchod
odmítá dodávat (obvykle těch, kde se stravuje málo žáků). Těm pak nezbývá, než
aby nakupovaly v běžném obchodě za běžné ceny.
Zatímco materiálovou část ceny mohou mít rodiče pod kontrolou, horší je to s
náklady mzdovými a režijními. Pokud jde o mzdy, tak každý rodič, který se
zajímá o dění kolem sebe, ví, že platy ve školních jídelnách jsou velmi nízké,
řada kuchařek dnes pracuje za minimální mzdu. Režijní náklady (energie, údržba,
opravy, stroje, zařízení, vybavení, školení personálu) pak závisí na
konkrétních podmínkách každé jídelny a mohou být i ve srovnatelných jídelnách
skutečně různé.
Obědy platím a proto mám právo...
Ta práva jsou bohužel velmi malá.
Poskytování školních obědů je služba poskytovaná hromadně, kde bohužel není
prostor pro uspokojení různých individuálních potřeb, a proto se rodiče bohužel
musí smířit se stanovenými pravidly.
Druhým důvodem, proč rodiče na leccos právo nemají, je to, že náklady na oběd
neplatí v plném rozsahu. Školní obědy jsou u nás výrazně dotovány, míra dotace
může být kolem 60 %. Cena oběda (stravenky), kterou platí rodiče, představuje
pouze náklady na potraviny, zatímco mzdové a režijní náklady hradí někdo jiný.
Běžné materiálové náklady na 1 oběd se v současnosti pohybují kolem 20 Kč (v
závislosti na věku dítěte). Rodič, který stravenku hradí, musí počítat s tím,
že min. dalších 30 Kč (mzdy a režie) mu přidá někdo jiný. A ten někdo si
pochopitelně osobuje právo stanovovat, jak má oběd vypadat.
Rodič tedy platí jen menší část celkových nákladů a jejich právo určovat, jak
má oběd vypadat, je značně omezeno.
Mému synovi nevyhovuje, co dostává
na oběd
Protože stát školní stravování
dotuje, poměrně přesně určuje, jak by mělo vypadat složení školních obědů. Není
to ale tak, že by vyžadoval vařit jen podle schválených receptur, že by
zakazoval např. párky nebo klobásy nebo že by ve školkách bylo povinné mléko ke
snídani.
Vyhláška 107/2005 obsahuje průměrnou měsíční spotřebu vybraných druhů potravin
na strávníka, tzv. spotřební koš, a tu musí jídelny dodržovat. Vedoucí jídelny
rozdělí potraviny do určitých skupin (např. maso, mléko, zelenina), jednou za
měsíc sečte jejich spotřebu a dělí počtem obědů. Dostane tak spotřebu těchto
skupin na 1 oběd a ta musí s určitou tolerancí odpovídat zmíněné tabulce. Např.
u dětí 1. stupně ZŠ musí jídelna za měsíc vykázat spotřebu
Dodržování spotřebního koše bývá předmětem kontroly ČŠI, žádná jídelna si ho
nedovolí ignorovat a nemůže přitom brát ohled na individuální požadavky
jednotlivých strávníků.
Požadavků, které rodiče i děti vznášejí, je mnoho: více zeleniny a méně
zeleniny, více masa a méně masa, méně uzenin, ryb, luštěnin apod. Někdy je
možné o těchto požadavcích se školou nebo jídelnou jednat. Je však třeba brát
ohled na spotřební koš a finanční náklady s tím vzniklé. Jestliže jídelna
dokáže i po splnění vašich požadavků dodržet spotřební koš, pak není problém.
Obecně však lze říci, že snížení spotřeby ryb nebo luštěnin bude pro jídelny
problematické, protože v těchto skupinách dodržují normu jen tak tak.
Pozor ale na to, že některé změny se mohou promítnout v ceně jídla. Jídelna
musí dodržet finanční limit.
Syn dostává malé porce masa
Vyhláška 107/2005 předepisuje, že ve
věkové kategorii 11-14 let má dítě za měsíc v průměru dostat
V případě nespokojenosti si můžete nechat porci převážit. Pokud by jídelna
dlouhodobě podávala např. žákům druhého stupně větší porce masa, překročí
spotřebu masa danou vyhláškou a velmi pravděpodobně také nedodrží finanční
limit. A to si žádná jídelna nedovolí, protože na nákup potravin má jen ty
peníze, které vybere od rodičů.
V naší jídelně se vaří podle zastaralých
norem
V České republice neexistují
předepsané normy (receptury) pro školní stravování. Jsou jen některé, které se
obecně doporučují, ale ani ty jídelna nemusí používat. Nelze však zjednodušeně
říci, že jídelna si může vařit, co chce. Musí se vejít do stanovených
finančních limitů a současně musí splnit spotřební koš. Splnit současně oba
požadavky není jednoduché. Natolik jídelnu omezují, že si nemůže v jídelním
lístku dovolit žádné extravagance.
Navíc působí ještě další tlak: tlak strávníků, kterých ubývá. Proto v mnoha
jídelnách hledají a vymýšlejí nové a nové receptury, kterými by strávníky
upoutali.
Složení jídelníčku je hrozné
Pro kombinace receptur a jejich
výskyt v měsíčním jídelníčku neexistují přesná pravidla. Vedoucí jídelny musí
sestavit jídelní lístek především tak, aby dodržela výživové normy (spotřební
koš). Existuje ale řada neoficiálních doporučení: např. maximálně 2 sladká jídla měsíčně, 2 krát měsíčně ryby, 4 krát měsíčně
zeleninové bezmasé jídlo, dva dny po sobě by neměla být stejná příloha, polévka
by měla být odlišného typu než hlavní jídlo apod. Zkušenosti ukazují, že když
jídelna tato doporučení respektuje, obvykle také dodrží spotřební koš.
I dodržování těchto zásad bývá předmětem kontrol jídelen, ale závěry jsou spíše
formou doporučení, upozornění. Při nedodržování těchto zásad nelze uplatnit
sankce, rodiče si je nemohou vynutit, někdy to z provozních důvodů ani nelze.
Nemůžeme označit jídelníček jednoduše za hrozný, musíme konkrétně uvést
porušení obvyklých zásad a úpravu skladby jídelníčku vyjednat s vedením školy.
Některé potraviny by se měly ve
školkách zakázat
Úzkostlivé maminky se ptají, jak je
možné, že se v jejich mateřské školce podává uzené maso a uzeniny vůbec, proč
se nepoužívají ve větší míře umělé margariny (typu Rama)
apod. Obavy také panují o vliv vnitřností, máku apod. na zdravotní stav dítěte.
Všechny potraviny, které jsou dostupné na českém trhu, jsou zdravotně nezávadné
a vyhovují zákonu o potravinách 110/97. Z tohoto důvodu nelze jejich používání jednoduše
zakázat. Jde spíše o to, jak často se dětem podávají a jak vhodné jsou pro
danou věkovou kategorii. V této oblasti se rodičům otvírá široké pole
působnosti při jednání s vedením školy, školky nebo jídelny.
Oběd po dobu nemoci a o prázdninách
Starší rodiče si ještě pamatují, že
oběd mohlo dítě odebírat v době nemoci a také o prázdninách. Dnes to již
neplatí a někteří rodiče to považuji za zlovůli kuchařek či jejich lenost vařit
v době prázdnin.
Není tomu ale tak. Školský zákon umožňuje odebírat dotované školní obědy pouze
v době školního vyučování a jen tehdy, je-li dítě vyučování přítomno. Za
vyučování se považují také školní výlety, soutěže a další podobné akce.
Jestliže dítě onemocní, může za dotovanou cenu zakoupit pouze oběd v první den
nemoci, pak již ne.
Nic však rodičům nebrání v tom, aby v takových případech dítěti zakoupili oběd
za plnou (nedotovanou) cenu.
Dietní a alternativní strava
V jídelnách přibývá dětských
strávníků, kteří potřebují dietní stravu, nebo vyžadují stravu vegetariánskou, veganskou apod. Na přípravu těchto druhů jídel není podle
legislativy právní nárok, záleží čistě na možnostech a pochopení kuchařek,
zvýšené finanční náklady musí hradit strávník. Rodiče by však měli vědět, že
příprava dietních jídel vyžaduje odborné znalosti a proškolenou pracovní sílu,
která v jídelnách obvykle není. Kuchařky, které svolí vařit taková jídla,
podstupují riziko. Mnohem častější jsou případy, kdy rodiče dietní stravu
připravují doma, do jídelny ji jen donesou a personál ji pouze ohřeje a
naservíruje.